Vi människor lämnar mycket skräp efter oss, ofta där det inte alls ska vara. Den största delen av skräpet utgörs av plast som stannar kvar i naturen och förstör livet på vår planet under lång tid. Vi har alla ett ansvar och ska förstås ta hand om vårt eget skräp. Men en del människor förstår inte det, så i många kommuner kan man rapportera andras skräp som man hittar med hjälp av Infracontrols app: ett foto, en position och en kort beskrivning – så kan din kommun se till att skräpet tas om hand på rätt sätt!
Niklas Lennerstad, projektledare på Infracontrol, berättar att allt fler kommuner använder sig av Infracontrol Online för att hantera rapporter om skräp i stad och natur:
– Människor skräpar tyvärr ner överallt – på gator och torg, i parker och på lekplatser, på stränder och i skogen. Därför är det värdefullt att få in rapporter från allmänheten som är ute och rör sig i våra natur och i våra städer. De kommuner som använder sig av vår molntjänst har extra goda möjligheter att bidra till ett renare Sverige genom att ta emot information som rapporteras av invånarna via vår app och se till att skräpet tas om hand.
Nedskräpning är ett växande problem – men alla kan göra något
I våra hav, ute i naturen och i våra städer finns skräp som vi människor lämnat efter oss. Enligt Håll Sverige Rent flyter det bl.a. runt mer än 150 miljoner ton plast i våra hav, vilket varje år ökar med mellan 5 och 13 miljoner ton (!). Du kan läsa mer om detta i Skräprapporten 2020 Allt mer skräp sprids och det är något vi alla har ett ansvar för.
– Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger Johan Höglund, VD för Infracontrol. Bra initiativ för att göra en insats för miljön är World Cleanup Day och Håll Sverige Rent-dagen som båda genomfördes den 19 september i år. Detta är visserligen enstaka tillfällen, men de är viktiga för att lyfta problemet till våra beslutsfattare och göra oss alla medvetna om vad vi kan göra.
Ett annat bra exempel på hur allmänheten kan engageras är Västkuststiftelsens Ren Kust som underlättar för de som vill hjälpa till att städa på västkusten och rapportera detta via Infracontrols app. Läs mer om det här.
700 rapporter om nedskräpning varje månad
Drygt 120 svenska kommuner använder sig av Infracontrol Online för att ta emot rapporter från invånarna.
– Det kan handla om allt från trasig belysning till hål i gatan, berättar Niklas Lennerstad. En ökande andel handlar om nedskräpning. Det är faktiskt den sjätte vanligaste orsaken till rapporter från invånarna.
Han berättar att andelen rapporter om skräp ligger på drygt 700 i månaden för samtliga anslutna kommuner.
– Invånarna bidrar med värdefull information om nedskräpning så att kommunen kan vidta åtgärder. Risken är ju annars att skräpet blir liggande och förstör vår miljö under mycket lång tid.
Här är det superenkelt att rapportera nedskräpning!
Bor du i en av dessa kommuner kan du använda dig av Infracontrols app för att snabbt och enkelt rapportera skräp som du upptäcker.
- Arvika
- Avesta
- Boden
- Borås
- Bromölla
- Båstad
- Eslöv
- Falkenberg
- Falun
- Finspång
- Gnesta
- Gnosjö
- Gällivare
- Götene
- Hagfors
- Hallsberg
- Hedemora
- Helsingborg
- Hällefors
- Härjedalen
- Härnösand
- Härryda
- Jönköping
- Katrineholm
- Lerum
- Lidköping
- Lilla Edet
- Lindesberg
- Ljusnarsberg
- Ludvika
- Lunds
- Mariestad
- Mjölby
- Mora
- Motala
- Nacka
- Nora
- Norsjö
- Nyköping
- Osby
- Gotland
- Sigtuna
- Sjöbo
- Skara
- Sollefteå
- Strömstad
- Svalöv
- Säffle
- Säter
- Södertälje
- Torsby
- Trosa
- Umeå
- Uppsala
- Vadstena
- Vallentuna
- Vara
- Vellinge
- Vänersborg
- Värnamo
- Västerås stad
- Ystad
- Åmål
- Årjäng
- Åstorp
- Älmhult
- Öckerö
- Örnsköldsvik
- Österåker