Fler och fler kommuner upptäcker de stora möjligheterna med Internet of Things. Med den nya tekniken kan strömsnåla, trådlösa och billiga sensorer användas för t.ex. mätning av vattennivåer, luftkvalitet eller för att detektera fel i tekniska system. Men för att göra riktig nytta behöver de kopplas till en plattform som är väl integrerad i verksamheten, så att mätvärden och larm kan tas om hand som en naturlig del i kommunens övriga tekniska förvaltning. Norrköping är ett bra exempel där man får ut mesta möjliga nytta genom att ansluta sina IoT-sensorer till Infracontrol Online.
Olle Classon som är systemadministratör i Norrköpings kommun säger att övervakning av tekniska system länge har varit en naturlig del i verksamheten, men att Internet of Things öppnar helt nya möjligheter:
Vi övervakar larm från trafiksignaler, biljettautomater och parkeringsanläggningar och kan därmed upptäcka fel tidigt och rätta till dessa innan störningar uppstår. IoT-sensorerna är små och batteridrivna vilket gör dem lätta att placera och installera, för t.ex. övervakning av vattennivåer. Den låga kostnaden gör att man kan ha många mätpunkter. Men det viktiga är att oavsett varifrån larm och mätvärden kommer så samlar vi dessa i Infracontrol Online så att vi kan få nytta av dem i vår dagliga verksamhet på ett naturligt sätt.
Ny teknik ger nya möjligheter
I Norrköping finns ett LoRa-nätverk som är en typ av LPWAN-nätverk. Det står för Low Power Wide Area Network, och är en standard för batteridrivna sensorer i regionala, nationella eller globala nätverk. Nätverket ger IoT-enheter möjlighet att trådlöst skicka data till ett överordnat system. Jonas Bratt är Infracontrols specialist på IoT-lösningar:
LPWAN innebär att sensorerna kan vara små och energisnåla. Det gör det möjligt att övervaka nästan vad som helst. Det kan vara vattennivåer, stulna saker, temperatur, öppna dörrar eller luckor, luft- eller vattenkvalitet, trafikflöden, hur växter mår och mycket, mycket mer.
Infracontrol har tagit fram ett antal färdiga IoT-lösningar som gör det enkelt att komma igång. Det handlar om sensorer för olika tillämpningar som t.ex. bevakning av vattennivå och flyttade/stulna objekt, med funktioner för mätvärden och larm i Infracontrol Online.
Med nya möjligheter att mäta och upptäcka fel blir det ännu viktigare att hålla samman det hela så att man kan dra nytta av informationen i kommunens verksamhet, säger Olle Classon i Norrköping.
Växande behov av en Smart City-plattform
Enbart nya typer av sensorer räcker inte för att göra en stad smart, säger Jonas Bratt. För det behövs också något som tar hand om informationen och ser till att den kommer till nytta.
Genom att ansluta sensorerna till Infracontrol Online får man full kontroll, från detektering av ett fel tills felet är åtgärdat och avrapporterat.
IoT-enheter och kommunikationslösningar levereras av många leverantörer och består av olika system med varierande funktion och uppbyggnad.
Därför behövs en oberoende Smart City-plattform som vår, dit alla typer av sensorer kan anslutas och som kan nås av både anläggningsägare och driftpersonal, säger Jonas Bratt.
Utöver sensorer och funktionerna i Infracontrol Online behövs förstås även tillgång till ett LPWAN-nätverk. Sådana nätverk finns redan på plats i många kommuner, annars är det enkelt och billigt att ordna det.
Man kan vända sig till någon av våra partners som t.ex. Blink Services som byggt nätet i Norrköping, Stadshubbsalliansen eller Iioote, säger Jonas Bratt.