Drygt 40 engagerade scouter från Kode scoutkår var först ut med att använda Västkuststiftelsens nya strandstädarapp i början av april, då de under en dag samlade in 16 stora säckar skräp. Appen är en ny del av Strandstädarkartan, som drivs av Västkuststiftelsen sedan 2015, som nu gör det enklare för alla som rör sig längs kusten att markera var man städat och var säckarna är placerade, att markera var det behöver städas eller att bjuda in till en städaktivitet. Alla kan bidra till en renare kust!
Ada och Emma, båda 11 år, är två av de upptäckarscouter i Kode scoutkår som var med på Strandstädarhajken och städade stränder, klippor och vikar på fyra mindre öar utanför Marstrand:
– Vi har åkt båt och samlat skräp på stränderna på en ö med vår patrull. Det var roligt att gå runt hela ön fast också lite jobbigt med alla klippor. Det är bra för miljön att vi städar och så är det kul att vara med kompisarna. Vi lär oss mycket om naturen och får vara ute och vara tillsammans.
De vill gärna berätta för andra hur mycket skräp det finns och att alla kan hjälpa till – man behöver bara en påse!
Marint skräp – ett problem som växer
Marint skräp har blivit ett gigantiskt problem både ute till havs och längs våra kuster, där Bohuskusten får ta emot flera hundra ton skräp årligen. Projektet Ren Kust startade 2012 som ett samarbete mellan Bohusläns tio kustkommuner Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil, Uddevalla, Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Öckerö samt Göteborg. Sedan 2018 ingår även Kungsbacka. 2015 blev projektet en del av Västkuststiftelsen och sedan 2018 finansieras arbetet med anslag från Naturvårdsverket.
– En av de viktigaste uppgifterna har varit att ta fram ett gemensamt digitalt kartverktyg, en interaktiv karta som används för att planera, kommunicera och rapportera städinsatser, berättar Florina Lachmann på Västkuststiftelsen. Den kallas Strandstädarkartan och har funnits i webbversion sedan 2015, och underlättar inrapporteringen för de kommunala städlagen, entreprenörerna och alla frivilliga ute längs kusten.
I samarbete med Infracontrol har man nu tagit fram en appversion av Strandstädarkartan.
– Appen gör det lättare för alla strandstädare att markera var det är städat eller var säckarna är placerade så att de blir hämtade, säger Jonas Bratt på Infracontrol. Det blir också enklare att lägga upp en aktivitet och uppmuntra andra att delta. Sist men inte minst underlättar det för alla som ser en strand eller vik som behöver städas att markera detta.
Appen är kostnadsfri och finns att hämta på Google Play och AppStore. Sök bara på ”Strandstädarkartan”.
Infracontrol Online förenklar hanteringen
Västkuststiftelsen har förenklat även på ”insidan”, där man nu använder Infracontrol Online för att ta emot och hantera alla ärenden som rapporteras.
– Vi tar emot informationen från Strandstädarkartan och vidarebefordrar den till de som ansvarar för renhållningen, vilket i huvudsak är kommunerna eller deras renhållningsentreprenörer, berättar Florina Lachmann. Hittills har det inneburit en hel del manuell hantering, men nu har vi förenklat och snabbat upp ärendeflödet betydligt.
Mer säckar? Bara en knapptryckning bort!
Samtidigt som Strandkartan blev tillgänglig som app har även en annan förbättring för alla strandstädare lanserats. Jonas Bratt berättar:
– Västkuststiftelsen har i samarbete med Ericsson tagit fram en trådlös knappbox där man som strandstädare via en knapptryckning kan meddela om skräpstället är fullt eller om det behöver fyllas på med säckar. Signalen tas emot av Infracontrol Online som vidarebefordrar informationen till de ansvariga.
Tre knappboxar är utplacerade än så länge; en i Metvik strax utanför Lysekil, en på västsidan av Stora Kornö och en mitt på Gåsö.